Dobry posiłek w szpitalu – dowiedz się więcej!
Dobry posiłek w szpitalu – na czym polega program pilotażowy NFZ?
Dobry posiłek w szpitalu to pilotażowy program NFZ, który w Sanatorium Gruźlicy i Chorób Płuc w Poniatowej jest realizowany od 25 października 2023 roku. Podstawowym celem tego programu jest wprowadzenie optymalnego modelu żywienia pacjentów w polskich szpitalach.
Sprawdź, jak przebiega realizacja programu dobry posiłek w Szpitalu w Poniatowej!
Dobry posiłek w szpitalu – program pilotażowy NFZ
(realizowany w naszej placówce od 25 października 2023 roku)25 PAŹDZIERNIKA – 27 PAŹDZIERNIKA
30 PAŹDZIERNIKA – 3 LISTOPADA
30 października (poniedziałek)
31 października (wtorek)
1 listopada (środa)
2 listopada (czwartek)
3 listopada (piątek)
6 LISTOPADA – 10 LISTOPADA
6 listopada (poniedziałek)
7 listopada (wtorek)
8 listopada (środa)
9 listopada (czwartek)
10 listopada (piątek)
13 LISTOPADA – 17 LISTOPADA
13 listopada (poniedziałek)
14 listopada (wtorek)
15 listopada (środa)
16 listopada (czwartek)
17 listopada (piątek)
20 LISTOPADA – 24 LISTOPADA
20 listopada (poniedziałek)
21 listopada (wtorek)
22 listopada (środa)
23 listopada (czwartek)
24 listopada (piątek)
27 LISTOPADA – 1 GRUDNIA
27 listopada (poniedziałek)
28 listopada (wtorek)
29 listopada (środa)
30 listopada (czwartek)
1 grudnia (piątek)
4 GRUDNIA – 8 GRUDNIA
4 grudnia (poniedziałek)
5 grudnia (wtorek)
6 grudnia (środa)
7 grudnia (czwartek)
8 grudnia (piątek)
11 GRUDNIA – 15 GRUDNIA
11 grudnia (poniedziałek)
12 grudnia (wtorek)
13 grudnia (środa)
14 grudnia (czwartek)
15 grudnia (piątek)
18 GRUDNIA – 22 GRUDNIA
18 grudnia (poniedziałek)
19 grudnia (wtorek)
20 grudnia (środa)
21 grudnia (czwartek)
22 grudnia (piątek)
27 GRUDNIA – 29 GRUDNIA
1. GLU PSZ: Zboża zawierające gluten pszenny
2. SKO: Skorupiaki i pochodne
3. JAJ: Jaja i pochodne
4. RYB: Ryby i pochodne
5. OZI: Orzeszki ziemne i pochodne
6. SOJ: Soja i pochodne
7. MLE: Mleko i i pochodne wraz z laktozą
8. ORZ: Orzechy: włoskie, laskowe, pekan, nerkowce, pistacje, migdały
9. SEL: Seler i pochodne
10. GOR: Gorczyca i produkty pochodne
11. SEZ: Nasiona sezamu i pochodne
12. S02: Dwutlenek siarki / siarczyny
13. ŁUB: Łubin i produkty pochodne
14. MCK: Mięczaki i pochodne
15. MLE b/LAK: Mleko i pochodne bez laktozy
16. GLU ŻYT: Zboża zawierające gluten żytni
17. GLU OW: Zboża zawierające gluten owsiany
18. GLU JĘCZ: Zboża zawierające gluten jęczmienny
E – Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 [kcal]
B – Białko wg rozp. 1169/2011
T – Tłuszcz
W – Węglowodany ogółem
Sól – Sól
K – Potas
Kw. tł. nasy. – Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
Bł. – Błonnik pokarmowy
Ener. z B – % energii z białka
Ener. z T – % energii z tłuszczu
Ener. z W – % energii z węglowodanów
Ener. z Bł – % energii z błonnika
W tym cukry – w tym cukry
WW – WW